sâmbătă, 7 aprilie 2018

Tot ceea ce trebuie sa stim despre celulele stem

Celulele stem sunt cele care au abilitatea de a se dezvolta in multe alte tipuri, de la cele ale muschilor pana la cele ale creierului si in anumite conditii au capacitatea de a repara tesuturi afectate. In prezent pot fi tratate peste 80 de afectiuni si se asteapta ca in viitor cifra sa depaseasca pragul de 100, celulele stem fiind ideale si in cazul unor probleme complexe precum paralizia sau Alzheimer.
Diferite tipuri
Exista doua tipuri principale de celule stem: cele embrionare si cele adulte, astfel ca primele dintre acestea sunt cele obtinute in urma fertilizarii in vitro si sunt pluripotente, ceea ce presupune ca pot fi dezvoltate in orice alt tip de celula din corp. In acelasi timp, exista doua tipuri de celule stem adulte, cele care provin de la tesuturile dezvoltate complet, cum ar fi pielea, creierul sau maduva osoasa, insa numarul acestora este foarte redus si se pot regenera doar ca anumite tipuri de celule. Cel de-al doilea tip sunt celulele stem pluripotent induse, care sunt celule adulte manipulate in laborator astfel incat sa dobandeasca caracteristicile celulelor embrionare.
In medicina
Afla mai multe despre celulele stem si afectiunile pe care le pot trata, singurele ideale in acest sens fiind cele care sunt prelevate din sangele maduvei osoase. Asadar, fiecare celula de sange din maduva osoasa se dezvolta in prima faza ca o celula stem, fiind imature si au capacitatea de a produce alte celule de sange care se maturizeaza si capata functiile necesare. Celulele sunt folosite in cadrul unor proceduri precum transplantul de maduva osoasa care ajuta bolnavii de cancer sa produca noi celule dupa ce propriile celule stem au fost distruse in urma terapiilor prin radiatie sau chimioterapiei.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca in viitorul apropiat aceste celule stem vor fi folosite pentru a ajuta regenrarea tesuturilor afectate in urma a diferite boli, precum cei care sufera de afectiuni cardiace in cazul carora se vor dezvolta noi celule ale inimii in laborator, care sa fie transplantate, astfel incat vindecarea sa se faca in cel mai scurt timp. Alte tratamente se concentreaza pe diabetul de tip 1, probleme ale coloanei vertebrale, Alzheimer, Parkinson, artrita, osteoporoza si nu numai.
Cercetari in prezent
Afla mai multe despre cercetarile efectuate de oamenii de stiinta in prezent, care cauta modalitati prin care celulele stem sa poata fi folosite in cazul tuturor persoanelor intrucat in ziua de azi acestea pot fi transplantate doar catre rudele apropiate, in restul conditiilor fiind refuzate de catre sistemul imunitar al beneficiarilor. In acelasi timp, sunt efectuate cercetari pentru a descoperi solutii pentru dezvoltarea celulelor stem adulte pluripotente intrucat se gasesc in cantitati reduse in corp si acestea pot contine multe anormalitati ale ADN-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us