vineri, 4 noiembrie 2022

Instrumente stomatologice eficiente pentru pacienții cu parodontoză

Parodontoza este o infecție cronică prezentă la foarte mulți pacienți care, din păcate, adesea ajung prea târziu în cabinetele medicilor stomatologi. Descoperită și tratată la timp, poate produce mult mai puține pagube, motiv pentru care este important ca oricine să meargă la dentist cel puțin o dată pe an.

Primul stadiu al bolii parodontale este gingivita, care poate fi prevenită printr-o igienă dentară zilnică făcută în mod corespunzător, dar și prin detartraj efectuat o dată la 6 luni. Dacă nu se întâmpla asta, totul poate duce foarte rapid la parodontoză, iar urmările pot fi grave: gust neplăcut în gură, sângerări gingivale, mâncărime la nivelul gingiilor, puroi, durere, pierderea dinților etc.

Parodontoza se tratează destul de greu, totul fiind foarte costisitor. De obicei se pune accent pe gestionarea infecției și reducerea mobilității dentare. Pentru început, este necesar ca pacientului să îi fie făcută o curățare orală profesională, care să cuprindă detartraj, periaj și igienizare cu airflow, după care se curăță totul foarte bine cu soluții speciale care au rolul de a reduce din dimensiunile pungilor parodontale.

Tratamentele se mai pot face și cu aparate de tip laser, prin chirurgie sau cu plasmă trombocitară. Toate metodele implică diverse tehnici, îndemânare și utilizarea unor aparate performante, dar și atenție și voință din partea pacientului, care apoi trebuie să aibă grijă la o igienă corespunzătoare în fiecare zi.

În cabinetele medicilor stomatologi sunt prezente o mulțime de instrumente care sunt foarte eficiente în identificarea și tratarea pacienților cu parodontoză:

      freze extradure - acestea sunt destinate uzului universal, dar sunt foarte bune și în tratamentul parodontal, fiind foarte eficiente la tăiere în zonele foarte greu accesibile;

      sonda Goldman Fox - este un instrument care are rolul de a măsura pungile parodontale ale pacienților;

      trusa periodontală - reprezintă un set care cuprinde o multitudine de instrumente manuale utile în diagnosticul și tratamentul parodontozei;

      elevatoare drepte - aceste produse sunt gândite în așa fel încât să deterioreze cât mai puțin țesutul parodontal, un aspect foarte important în cazul pacienților cu risc de parodontoză sau care au deja această boală;

      pensa parodontală - instrumentul acesta are rolul de a marca adâncimea pe care o are o pungă parodontală;

      chiureta - un astfel de produs este utilizat atunci când vorbim de tratamentele chirurgicale ale pacienților cu parodontoză, el ajutând la îndepărtarea țesuturilor dure.

Acestea sunt doar o mică parte din instrumentele folosite în cabinetele medicilor dentiști. Toate trebuie alese cu grijă, utilizate cu responsabilitate și sterilizate de fiecare dată cu atenție. Este important să le oferi pacienților cele mai bune servicii, iar asta nu este posibil fără aparatură și instrumente corespunzătoare și fără o igienă la cel mai înalt nivel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us