luni, 8 mai 2017

Bundita

Tu stii ce este aceea o bundita? Ei bine, exista foarte multe denumiri uzuale pentru aceleasi lucruri, dar in cazul de fata cu siguranta stii ce e aceea o vesta. O bundita reprezinta acelasi lucru cu mentiunea ca are legatura cu motivele traditionale romanesti si este un arhaism care s-a mentinut pana in zilele noastre.

Portul traditional


Fiecare cultura are un anumit tipar si anumite valori pe care se bazeaza majoritatea creatiilor populare.


Bundita poate fi purtata atat de barbati cat si de femei si reprezinta unul din articolele elementare ale portului traditional romanesc. In functie de fiecare zona sau regiune a tarii bundita poate fi facuta din mai multe materiale specifice si pentru anotimpuri calduroase sau reci.

Diferente regionale 


Fiecare zona din Romania are cateva motive traditionale specifice care sunt aplicate nu doar bunditelor ci si altor elemente vestimentare clasice. De exemplu, florile (trandafiri sau lalele) sau diferite personaje stilizate sunt cateva motive ce se regasesc mai mult in anumite zone. De asemenea, culorile folosite au un anumit simbol specific cum ar fi rosul - simbolizeaza viata. Alaturi de rosu, albastrul si verdele sunt doua nuante care semnifica natura si fortele divine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us