sâmbătă, 29 aprilie 2017

Arta traditionala

Printre caracteristicile definitorii ale unui popor, in afara de limba si teritoriu, se numara produsele culturale specifice. Romania e o tara cu arta traditionala diversa si foarte legata de ceea ce a insemnat viata din sate. Motivele traditionale romanesti au fost create avand ca inspiratie credintele si valorile populare si se regasesc in pictura, tesaturi, sculpturi, arhitectura sau alte metode creative. Citeste in randurile urmatoare despre particularitatile celor mai frumoase obiecte de cult romanesti.

Tesaturi


Tesaturile romanesti contin adesea culoarea rosu acompaniata de alb si negru. Acest contrast cromatic se regaseste in aproape toate regiunile tarii, alaturi si de culori cat mai vii (verde, albastru, galben). De exemplu, Bucovina, Maramures sau alte zone au porturi diferite si metode complexe de a crea materialele respective.

Dansul


Nu te-ai gandi la dans ca fiind printre cele mai importante forme de arta traditionale in Romania, nu-i asa? Ei bine, dansul Ielelor, dansul Calusarilor sau hora sunt doar cateva dansuri care sunt strans legate de credintele si obiceiurile culturale romanesti.

Arhitectura 


Casele traditionale romanesti erau construite din materiale clasice: lemn, piatra, mortar sau chirpici si erau decorate in functie de regiunea in care erau construite: fie anumite culori ale pervazelor sau motive decorative (flori si tipare clasice) si acoperisuri alcatuite in mod deosebit sunt foarte usor de identificat ca fiind romanesti, insa greu de explicat in cuvinte. Daca formele de arta arhitecturala te pasioneaza poti oricand sa vizitezi Muzeul Satului din Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us