marți, 19 noiembrie 2019

De la ce varsta putem oferi copiilor jocurile educative?


Se spune ca nu exista o limita de varsta sau o varsta anume la care copilul incepe sa se joace. In functie de stadiul sau de dezvoltare joaca poate insemna ceva total diferit, dar tot joaca ramane. Jocul si joaca sunt doua forme foarte simple prin care copilul incearca sa invete ceva si sa comunice cu cei de langa el, cu lumea din jur.

Este important sa ne dam seama ce anume au nevoie copiii la fiecare varsta si sa le oferim doar jucariile si jocurile care ii pot ajuta sa se dezvolte armonios din toate punctele de vedere.

Totusi o intrebare ramane: de la ce varsta putem sa le dam copiilor jocuri educative, de exemplu? Asta depinde mult de cum s-a dezvoltat psihic si psihologic copilul, cat de bine poate relationa, cat de atras este de jocuri in general.

Este recomanda ca aceste jocuri educative, precum sunt cele din magazinul www.pici.ro sa le fie date inca de la varste mai micute, cele mai simple, dupa care complexitatea lor poate creste pe masura ce copilul invata mai multe lucruri. Jocurile educative implica mai multe activitati constiente pe care micutii trebuie sa le faca, asa ca varsta la care le primesc trebuie aleasa cu mare atentie. De exemplu, la doi sau trei ani putem sa avem jocuri educative bazate pe invatare rapida, pe coordonare sau pe memorare, asta pentru ca micutii invata foarte repede orice, creierul reactioneaza imediat la orice stimul. Dar la un an sau sub un an jocurile educative nu prea isi ating scopul mai ales daca micutul a ramas tot la stadiul jucariilor clasice, masinute, papusi, cubulete. Jocul educativ va trebui dat copilului cand este in stare sa il inteleaga si cand poate sa il aprecieze, sa ii faca placere sa se joace cu el. La varste peste trei sau patru ani deja jocurile educative devin obligatorii si pot sa inlocuiasca treptat jucariile obisnuite. Asta pentru ca e mai util sa invatam ceva de fiecare data cand ne jucam, sa invatam cat mai multe lucruri utile si nu numai o simpla coordonare mana-ochi, de pilda. Varsta la care copilul primeste jocurile educative va trebui aleasa in asa fel incat jocul respectiv sa fie si util, si apreciat de micut, si sa devina o parte integranta a progamului de joaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Follow Us